Een Amerikaanse man die zegt illegaal Noord-Korea te zijn binnengedrongen is zondag getoond door de Noord-Koreaanse staatsmedia. De 29-jarige Arturo Pierre Martinez uit Texas zou zelf een persconferentie hebben aangevraagd. De man wil asiel aanvragen in Venezuela en uitte felle kritiek op de mensenrechtensituatie in de Verenigde Staten.
De man is naar eigen zeggen niet in detentie geplaatst en zou in een ‘mooi hotel’ verblijven, waar hij goed wordt verzorgd. Hij zou vanuit China de rivier zijn overgestoken en zo het land zijn binnengekomen. Hoe en wanneer hij dit deed is niet bekend. Volgens CNN zou hij er al sinds november zijn. Ieder jaar ontvluchten honderden tot duizenden mensen Noord-Korea juist via diezelfde rivier.
Het is overigens niet de eerste keer dat Martinez stiekem Noord-Korea probeert binnen te komen. Hij zou eerder vanuit Zuid-Korea naar het Noorden hebben proberen te zwemmen, maar werd toen tegengehouden en teruggestuurd naar de Verenigde Staten. Daar werd hij in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen, aldus zijn moeder tegen CNN. Hij zou aan een bipolaire stoornis lijden.
“Toen werd hij vrijgelaten”, zei Patricia Eugenia Martinez. “Hij is erg slim en overtuigde het hof om hem te laten gaan. In plaats van terug naar ons te komen, kocht hij een vliegticket en vertrok hij naar China.” Volgens zijn moeder zou de Amerikaanse ambassade in Beijing naar Martinez op zoek zijn.
Het incident komt kort nadat Noord-Korea alle drie de Amerikanen die het land gevangen had heeft vrijgelaten. In oktober kwam Jeffrey Fowle, die een Bijbel in een mariniersclub zou hebben achtergelaten, op vrije voeten. Kort erna werden de overige twee gedetineerden vrijgelaten. Zij werden in Pyongyang opgepikt door James Clapper, hoofd van de Amerikaanse Nationale Inlichtingendienst. De vrijlating werd toen gezien als een poging tot verzoening van Noord-Korea, dat hoopt te voorkomen dat leider Kim Jong-un wordt doorverwezen naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor mensenrechtenschendingen.
Mogelijk probeert Pyongyang Martinez nu in te zetten voor propagandadoeleinden. Het land heeft inmiddels een agressievere strategie gekozen om een doorverwijzing naar het ICC te voorkomen. Noord-Korea dreigt met een nieuwe kernproef en heeft intimiderende taal geuit richting Japan, Zuid-Korea en de VS. Ook bericht Pyongyang veelvuldig over de rellen in Ferguson en het CIA-rapport over marteling van gedetineerden om erop te hameren dat Washington het ook niet zo nauw neemt met het eerbiedigen van de mensenrechten.
Bij de “persconferentie” viel Martinez de Amerikaanse regering aan vanwege mensenrechtenschendingen. Het ‘imperialistische’ land zou zijn invloed en dominantie aan andere naties willen opdringen. Hij zei dat de interventie in Irak dat land in de vernieling had gestort en noemde de VS een ‘Maffiaonderneming’. Martinez uitte ook kritiek op het oneerlijke kiesstelsel en de enorme kloof tussen arm en rijk. De man zei een ‘riskante reis naar het Noorden te hebben ondernomen om waardevolle en schokkende informatie te leveren’. Hij zei dat Noord-Korea zich succesvol had weten te weren tegen Amerikaanse invloeden doordat het land zo’n krachtig, omvangrijk leger op de been houdt.
De man sprak in het Volkspaleis van Cultuur. Noord-Korea gebruikt dit gebouw voor persconferenties waar teruggekeerde vluchtelingen worden gepresenteerd en voor het tekenen van verdragen met bevriende naties. Ook werd hier een keer eerder een Zuid-Koreaanse gevangene getoond.
Waarom Martinez naar Noord-Korea reisde om asiel aan te vragen is niet duidelijk. Noord-Korea en Venezuela onderhouden wel vriendschappelijke betrekkingen. De al niet al te beste banden tussen de VS en Venezuela zijn sinds eerder dit jaar tot een dieptepunt gekelderd. President Nicolas Maduro probeert met geweld een protestbeweging de kop in te drukken. Volgens Caracas zijn de demonstraties georganiseerd door de VS. Washington heeft het land om het harde optreden bekritiseerd en werkt aan sancties tegen Venezuela.
Martinez sprak verder over ufo’s, betrokkenheid van de CIA bij de internationale cocaïnehandel, hoe westerse media leugens vertellen over Noord-Korea en over ‘ultrasonische’ apparaatjes die ertoe leiden dat mensen stemmen horen en lichamelijk ongemak ervaren. Het is onduidelijk of en wanneer hij Noord-Korea mag verlaten. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken raadt burgers af om naar Noord-Korea te reizen.