Op maandag 14 september gaf ik mijn eerste post-lockdown-lezing over Noord-Korea. Ik sprak voor De Vereeniging in Utrecht over de geschiedenis van Noord-Korea en hoe die ons het land van nu beter kan leren begrijpen – en clichés van een ‘onvoorspelbaar’, ‘onberekenbaar’ en ‘gestoord’ Pyongyang kan helpen doorbreken. Ik was zeer verheugd over de goede opkomst en de uitstekende vragen.
Na afloop schreef een lid van De Vereeniging de volgende recensie:
Op maandag 14 september hield historicus en journalist Casper van der Veen (1986) een lezing over Noord-Korea en de zogenaamde dynastie der Kimmen. In 2018 verscheen zijn boek ‘De Kim Dynastie: geschiedenis van Noord-Korea’ bij uitgeverij Van Oorschot. Inmiddels is er al een tweede druk. Als Korea-expert schuift hij geregeld aan bij programma’s zoals ‘Met ’t Oog op Morgen’, ‘M’ en ‘OVT’.
In zijn inleiding gaf Van der Veen een beknopt maar gedegen overzicht van de ontstaansgeschiedenis van Noord-Korea. Precies 70 jaar geleden brak de Koreaanse Oorlog uit waarin ons land ook participeerde -127 Nederlanders gaven daar hun leven. De oorlog zou voortduren tot het ‘wapenstilstandsverdrag’ in 1953. Dit betekende de opkomt van een bloeiende reeks Kims in Noord-Korea. Momenteel wordt het communistische Noorden geleid door de derde generatie Kims. Dankzij zijn atoombom en slinkse Machiavellisme weet ook de jongste telg het oor van Trump en Poetin te vinden. Hoewel het land verder (o.a. economisch, industrieel, agrarisch, cultureel) weinig voorstelt, zeker ten opzichte van hun welvarende zuiderburen op het schiereiland, speelt Noord-Korea al decennia lang een prominente rol in de wereldpolitiek. Van der Veen refereerde in dat kader ook aan voormalig president Carter; en was wat gematigder dan de hooggeleerde Remco Breuker, die vorig jaar op verzoek van het comité ‘De Vergeten Oorlog’ een voordracht bij ons hield. In veertig minuten gaf Van der Veen ons een beter begrip van de modus operandi van de huidige Kim en zijn gevolg.
De lezing was beslist interessant en thuis zal er verder worden gelezen want er werden bij de naborrel vele boeken gesigneerd!