Longread over Noord-Koreaans cyberleger

Mijn longread over het Noord-Koreaanse cyberleger is nu ook in de weekendbijlage van De Standaard verschenen. Hoe kan het dat de Noord-Koreaanse hackers tot de beste ter wereld gerekend worden, terwijl het land zelf nauwelijks internet heeft?

Lees het stuk hier: Pyongyang hackt erop los: het Noord-Koreaanse cyberleger stoomt zich klaar

Gesprek bij Nieuwsweekend over toerisme naar Noord-Korea

Ik sprak op NPO Radio 1 bij Omroep MAX in het programma Nieuwsweekend over de mogelijke hervatting van toerisme naar Noord-Korea. Kunnen mensen straks weer naar dit totalitaire land op vakantie en hoe ziet zo’n reis er doorgaans uit?

Luister of bekijk het fragment hier terug: Noord-Korea wil ook toeristische heilstaat worden

Gesprek met FD over mogelijke hervatting toerisme naar Noord-Korea

Ik sprak met Lisa van der Velde voor Het Financieele Dagblad over de mogelijke hervatting van toerisme naar een grensstadje in Noord-Korea. Wat betekent dit en wat kan men hiervan verwachten?

Lees het artikel hier: Noord-Korea wil toeristen verwelkomen in ‘socialistische utopie’

Gesprek bij Nieuws en Co over toerisme naar Noord-Korea

Ik was te gast op NPO Radio 1 bij Nieuws en Co om te spreken over de mogelijke hervatting van toerisme naar Noord-Korea – bijna 5 jaar nadat de grenzen daarvoor sloten. Kunnen mensen straks weer naar Noord-Korea reizen? En hoe werkt zo’n reis en moet je wel naar een land als Noord-Korea toe willen?

Luister het fragment hier terug vanaf minuut 43.

Noord-Korea stuurt weer ballonnen met afval naar Zuid-Korea

Noord-Korea heeft zaterdag opnieuw ballonnen naar Zuid-Korea gestuurd waaraan vermoedelijk wederom afval bevestigd is. Dat heeft de Zuid-Koreaanse krijgsmacht bevestigd, melden diverse internationale persbureaus. Het is de eerste keer in twee weken dat Pyongyang weer troepballonnen de grens over stuurt.

Zuid-Koreaanse burgers zijn door de overheid gewaarschuwd dat er vallende voorwerpen uit de lucht kunnen komen zetten. Hun wordt afgeraden de objecten aan te raken, maar enkel melding te doen bij de politie of het leger. Er zijn nog geen meldingen van schade door neergekomen ballonnen. Ook is niet bekend hoeveel ballonnen de grens over zijn gekomen.

Sinds mei heeft Noord-Korea al meer dan 3.600 ballonnen naar Zuid-Korea gestuurd. Daaraan was doorgaans afval, oud papier en zelfs poep bevestigd. De ballonnen hebben in een enkel geval schade veroorzaakt, maar er is nog niemand door gewond geraakt.

Vergelding

De acties zijn bedoeld als vergelding voor activisten die al jaren vanuit Zuid-Korea ballonnen naar Noord-Korea sturen. Daaraan is geen troep bevestigd, maar geld, medicijnen, hulpgoederen, pamfletten met anti-Noord-Koreaanse informatie, Zuid-Koreaanse films, series en muziek en bijbels. Zulke zendingen zijn een doorn in het oog voor het regime van Kim Jong-un, dat de Noord-Koreaanse bevolking verstoken probeert te houden van externe informatie van welke aard ook. De activisten die in Zuid-Korea de ballonnen oplaten zijn vaak Noord-Koreaanse vluchtelingen die mensen in hun land van herkomst willen helpen.

In reactie op de afvalballonnen heeft de Zuid-Koreaanse krijgsmacht ook sinds vorige maand luidsprekers langs de grens met Noord-Korea aangezet. Die blazen dagelijks op hoog volume anti-Noord-Koreaanse informatie, K-popmuziek en weerberichten naar Noord-Korea.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 10 augustus 2024 op de site van NRC.

Het Noord-Koreaanse cyberleger, longread in De Groene Amsterdammer

Voor De Groene Amsterdammer verdiepte ik mij in het Noord-Koreaanse cyberleger. Hoewel vrijwel geen enkele burger in het land toegang tot het internet heeft, behoren Noord-Koreaanse hackers tot de beste van de wereld. ,,Hun hackers vormen wellicht de grootste bedreiging voor bijvoorbeeld de financiële sector als het gaat om sabotage, spionage en cybercriminaliteit.”, aldus cyberveiligheidsdeskundige Dave Maasland.

Hoe dat kan, lees je hier: Een cyberleger van wiskundeknobbels

Gesprek bij The Daily Move van BNR Nieuwsradio over Noord-Korea

Ik sprak bij The Daily Move van BNR Nieuwsradio samen met Paul van Hooft over de dreigingen die van Noord-Korea uitgaan, de internationale betrekkingen van Noord-Korea en speculaties over de gezondheid van dictator Kim Jong-un. Wie neemt het over als er iets zou gebeuren met de ‘Grote Leider’?

Bekijk of beluister het fragment hier:

Gesprek RTL Nieuws over gezondheid Kim Jong-un

Ik sprak met RTL Nieuws over de speculaties rond de gezondheid van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Bottom line: het privéleven en de gezondheid van de Leider behoren tot de best bewaarde geheimen in Noord-Korea, toch al geen baken van transparantie. Maar dat Kim er een ongezonde levensstijl op nahoudt en geen toonbeeld van blakende gezondheid is, is voor iedereen zichtbaar.

Lees hier het artikel: Zuid-Korea: ‘Gaat niet goed met de gezondheid van Kim Jong-un’