Noord-Korea stuurt weer ballonnen met afval naar Zuid-Korea

Noord-Korea heeft zaterdag opnieuw ballonnen naar Zuid-Korea gestuurd waaraan vermoedelijk wederom afval bevestigd is. Dat heeft de Zuid-Koreaanse krijgsmacht bevestigd, melden diverse internationale persbureaus. Het is de eerste keer in twee weken dat Pyongyang weer troepballonnen de grens over stuurt.

Zuid-Koreaanse burgers zijn door de overheid gewaarschuwd dat er vallende voorwerpen uit de lucht kunnen komen zetten. Hun wordt afgeraden de objecten aan te raken, maar enkel melding te doen bij de politie of het leger. Er zijn nog geen meldingen van schade door neergekomen ballonnen. Ook is niet bekend hoeveel ballonnen de grens over zijn gekomen.

Sinds mei heeft Noord-Korea al meer dan 3.600 ballonnen naar Zuid-Korea gestuurd. Daaraan was doorgaans afval, oud papier en zelfs poep bevestigd. De ballonnen hebben in een enkel geval schade veroorzaakt, maar er is nog niemand door gewond geraakt.

Vergelding

De acties zijn bedoeld als vergelding voor activisten die al jaren vanuit Zuid-Korea ballonnen naar Noord-Korea sturen. Daaraan is geen troep bevestigd, maar geld, medicijnen, hulpgoederen, pamfletten met anti-Noord-Koreaanse informatie, Zuid-Koreaanse films, series en muziek en bijbels. Zulke zendingen zijn een doorn in het oog voor het regime van Kim Jong-un, dat de Noord-Koreaanse bevolking verstoken probeert te houden van externe informatie van welke aard ook. De activisten die in Zuid-Korea de ballonnen oplaten zijn vaak Noord-Koreaanse vluchtelingen die mensen in hun land van herkomst willen helpen.

In reactie op de afvalballonnen heeft de Zuid-Koreaanse krijgsmacht ook sinds vorige maand luidsprekers langs de grens met Noord-Korea aangezet. Die blazen dagelijks op hoog volume anti-Noord-Koreaanse informatie, K-popmuziek en weerberichten naar Noord-Korea.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 10 augustus 2024 op de site van NRC.